lauantai 8. marraskuuta 2008

Hiilijalanjälki ja kaupunkikulttuuri.

Luinpa tänään Kuukausiliitteestä, että hiilijalanjäljen laskeminen on nykyään niin trendikästä, että sen laskevat nyt myös festivaalit. Aloitin laskemalla omani: hitusen päälle 5000 kiloa. Mutta kuinka laskea hiilijalanjälki tulevalle Elävän Kirjallisuuden Festivaalille?

Varmaankin EKF:n jalanjälkeä pienentää ensinnäkin se, ettei sinne ole pakko tulla yksityisautolla. Lähialueiden asukkaat voivat tulla jalan (oletan, että Kalevassa ja Tammelassa asuu runsaasti kirjallisuuden ystäviä), jotkut rohkeat pyöräilevätkin helmikuussa. Kaupungin busseja suhaa Sampolan ohitse mielin määrin, ja kauempaakin tulevat bussit pysähtyvät lähistöllä. Rautatieasemalle on matkaa puolisen kilometriä.

Mikäli teemme ison padallisen keittoa talkoolaisille ja esiintyjille, takaamme, että se on vegaanista ja luomua. Teemme kasvisvoileipiä. Tarjoamme lähellä tuotettua mehua ja Reilun kaupan kahvia ja teetä (jälkimmäinen ei tosin paljoa hiilijalanjälkeä paranna: liittynee enemmänkin etiikkaan). Ja taatusti lajittelemme jätteet.

Talkoohenkeen kuuluu olennaisesti se, että emme osta festivaalin rekvisiittaa uutena: vuokraamme ja nikkaroimme itse. Kierrätämme ja tuunaamme vanhoista materiaaleista jotain aivan uutta (odottakaapa vain, että näette Sampolaan suunnitellut "somistukset"!). Kierrätys konkretisoituu myös kirjojen vaihtotorina.

Festivaalimme ei kuluta ylettömästi sähköä suurempien massatapahtumien tyyliin: meillä ei ole suuria lavarakenteita eikä paahtavia spottivaloja. Kiinnostavaa runokirjaa voi selailla myös energiansäästölampun alla. Suuria rekkarallejakaan ei EKF:n mahdollistamiseen tarvita.

Ja mikä tärkeintä: festivaalimme pääpaino ei ole kulutuksen lisäämisessä, vaan elämyksissä ja ajatuksissa, henkisessä pääomassa. Eikä hyvän kirjan ostaminenkaan ole kertakäyttökulttuuria - mielestäni yksi kirjallisuuden tärkeimmistä tehtävistä on lukijan ajatusmaailman ja näkemysten avartaminen.

Järjestämällä EKF:n kaltaisia tapahtumia ei taatusti pelasteta koko maapalloa, mutta edes muutamia korsia yhteiseen kekoon voidaan kantaa. Ja on tärkeää tehdä valinta: vaikkapa laadukkaan kaupunkikulttuurin ja talkoohengen puolesta.

Ei kommentteja: